Ιστορικο


Γράφει ο Σπύρος Ε. Χαμπάκης.

Όταν το 1931 σε ηλικία 19 ετών ο πατέρας μου Ευάγγελος Χαμπάκης, από την Κηφισιά Αττικής, άνοιξε Γραφείο υδραυλικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων στην πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα, μάλλον δεν θα φανταζόταν πως μετά από 90 και πλέον χρόνια ένας άλλος Ευάγγελος Χαμπάκης, ο εγγονός του, θα είχε στα χέρια του μία επιχείρηση με αντικείμενο σχετικό πάλι με τα κτήρια, τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό τους. Έτσι έγινε, όμως, και φθάσαμε σήμερα εδώ, που είμαστε, με την πορεία μας διά μέσου των δεκαετιών, όπως θα διαβάσετε στην συνέχεια.

Γύρω στο 1950 ο πατέρας μου παραλλήλως με τις υδραυλικές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις σε δημόσια και ιδιωτικά έργα ασχολήθηκε για λίγα χρόνια και με το εμπόριο διατηρώντας κατάστημα υδραυλικών ειδών και ειδών υγιεινής στην περιοχή του Ζηρινείου στην Κηφισιά, μαζί με την μητέρα μου Μαρίνα.

Στα μέσα της δεκαετίας του ΄50 ιδρύθηκε το Τεχνικό Γραφείο Ε. Χαμπάκη, που είχε ως αντικείμενο την ανέγερση και εκμετάλλευση πολυκατοικιών στην περιοχή της Πλατείας Αγάμων -μετέπειτα Αμερικής-, στην Κυψέλη και στην Κηφισιά.

Το 1979 στρέψαμε τις επιχειρηματικές μας δραστηριότητες και στην Αγορά του εξοπλισμού κτηρίων, που είναι σήμερα η κύρια απασχόλησή μας. Σιγά-σιγά ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του '90 είχαμε καταφέρει η σύζυγός μου Μαίρη και εγώ, που είχαμε μείνει πλέον στο τιμόνι, να έχουμε το όνομά μας καταξιωμένο στην αγορά ως όνομα-εγγύηση στην εξυπηρέτηση ενός πανελλαδικού δικτύου καταστημάτων σιδηρικών και ειδών κιγκαλερίας. Η εξειδίκευσή μας στην εισαγωγή και χονδρική πώληση σε καταστήματα σε όλη την Ελλάδα κλειδαριών ασφαλείας, λουκέτων, σουστών και λοιπού εξοπλισμού κτηρίων του κορυφαίου οίκου Yale ήταν σε τέτοιο επίπεδο, που παρά την ύπαρξη αποκλειστικού αντιπροσώπου και άλλων άξιων εισαγωγέων, πάρα πολλοί ταύτιζαν την περίοδο εκείνη την Yale με το όνομά μας. Στενοί συνεργάτες μας, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συμμετείχαν στις εμπορικές μας δραστηριότητες, ήταν ο Κώστας Παντελίδης στην βόρειο Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του ΄80, ο Αλέκος Κοντός στην έδρα μας την ίδια περίοδο, ο Γιώργος Σερίμης λίγο αργότερα, και ο Παναγιώτης Σπυράτος που δούλεψε μαζί μας από το 1994 μέχρι το 2011.

Από πολύ νωρίς, το 1983, ασχοληθήκαμε με τους προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τον προγραμματισμό τους για την μηχανοργάνωση των δραστηριοτήτων μας. Αρχικώς με έναν λιλιπούτειο Sinclair ZX 81 χωρίς δική του οθόνη, και αμέσως μετά με έναν Epson QX-10 και dBase II μπήκαμε για τα καλά στον μαγικό τότε κόσμο του Personal Computing. Η εμπλοκή μας με την πληροφορική μας έκανε, να διαπιστώσουμε πολύ νωρίς την διαφαινόμενη επέκτασή της και την ενσωμάτωσή της στα συστήματα ασφαλείας και κυρίως στις κλειδαριές για ξενοδοχειακή χρήση. Έτσι από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 φροντίσαμε και είμαστε από τους πρώτους, που αναζητήσαμε σχετικές πηγές, για να μπούμε και να επεκταθούμε σε αυτόν τον πολλά υποσχόμενο τότε νέο τομέα. Τα καταφέραμε να κυριαρχήσουμε στο ειδικό αυτό κομμάτι της Ελληνικής ξενοδοχειακής αγοράς ταυτιζόμενοι με το μεγάλο όνομα εκείνης της εποχής σε αυτό τον χώρο, τον οίκο TESA, που μας είχε αναθέσει την αποκλειστική διάθεση των ηλεκτρονικών κλειδαριών του μέχρι το 2002, που σταμάτησε η παραγωγή τους. Τα μετέπειτα χρόνια συνεργαστήκαμε με τον νεοϊδρυθέντα οίκο Onity που απετέλεσε το διάδοχο σχήμα της TESA Entry Systems και τελικά οδηγηθήκαμε στην συνεργασία μας με τον κορυφαίο στο είδος του οίκο CISA για την προμήθεια και την διάθεση των σύγχρονων ηλεκτρονικών κλειδαριών του και όχι μόνο, που συνεχίζεται με επιτυχία.

Ουσιαστικής σημασίας παραμένει η σχέση μας με τον οίκο Yale καθώς επίσης ουσιαστικής σημασίας είναι η σχέση μας με άλλους σημαντικούς οίκους κτηριακού και ειδικότερα ξενοδοχειακού εξοπλισμού, όπως ο οίκος Bartech των minibar αυτόματης καταγραφής κλπ.

Οι εξελίξεις της πληροφορικής, της ασύρματης επικοινωνίας μεταξύ συσκευών και των δυνατοτήτων του διαδικτύου (IoT) οδηγούν σε νέου τύπου εξοπλισμούς, αυτοματισμούς κλπ. τους οποίους εντάσσουμε στις σειρές των προϊόντων που διακινούμε, ώστε πάντα να έχουμε την δυνατότητα να προσφέρουμε σύγχρονες λύσεις στους πελάτες μας. Το brand name "Habakis" είναι πλέον κατοχυρωμένο σήμα κατατεθέν, που συμβολίζει την εμπιστοσύνη των εκατοντάδων επιχειρηματιών κυρίως από τον ξενοδοχειακό χώρο, οι οποίοι μας κάνουν την τιμή να μας προτιμούν ως προμηθευτές τους για τον εξοπλισμό των ξενοδοχείων τους. Τώρα πλέον ο Βαγγέλης Χαμπάκης ο νεότερος, γεννημένος το 1981, με σπουδές Computer Science & Engineering και Information Technology Management, με μακρόχρονη εμπειρία στις εταιρείες μας στην διοίκηση, στις πωλήσεις και στην τεχνική υποστήριξη, συνεχίζει την προσπάθεια για την διατήρηση της εμπιστοσύνης των πελατών μας, με άξιους συνεργάτες σε όλους τους επί μέρους τομείς, και κυρίως με την βοήθεια όλης μας της οικογένειας.

Το ταξίδι συνεχίζεται.